Piyasada ‘çelik jant’ olarak tabir edilen jantlar, aslında ‘hafif alüminyum alaşımlı’ olan jantlardır. Bu jantlarda alüminyumun kullanılma sebebi, alüminyum maddesinin işlenmesinin çok daha kolay olmasından ve rahatlıkla modellendirilebilmesinden kaynaklanmaktadır.
Otomobillerin standart jantları, eğer siyah kapaklı ve demir ise çelik alaşımlıdır.
Otomobilinizin alüminyum veya demir olan jantlarında ufak çapta eğiklikler olduğunu görüyorsanız bunu yetkili olan servislerde pres makineleri ile düzelttirebilirsiniz. Fakat sert darbeler sonucunda ağır olarak nitelendirilebilecek hasarlar almışsa ve jantın merkezinde kaymalara sebep olmuşsa; jantların düzeltilerek tamir edilmesi pek iyi neticeler vermeyeceği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi durumlarda yeni jant alınması uygun olacaktır.
Bu gibi olumsuz bir durumla karşılaşıldığı zaman öncelikle yapılması gereken; mümkünse olay yerinde durumun fotoğrafının çekilmesidir. Eğer resim çekme imkanınız yoksa en yakında bulunan yetkili bir servise götürülerek burada fotoğrafının çekilmesini istemeniz akıllıca olacaktır. Eğer bunların hiçbirini yapma imkanınız yoksa bölge karakoluna giderek durumun zabıt tutulmasını isteyiniz. Böylece hasarın masraf kısmı hakkında olayın gerçekleştiği belediye ya da sigorta şirketine başvurulması akıllıca olacaktır.
Sonrasında jantta meydana gelen kırık veya çatlakların tamir edilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine, yeni jant ve lastik almanız uygun olacaktır. Bu alım aşamasında mutlaka faturalandırmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü bu fatura ve resimler, yerel yönetimlere karşı haklarınızı aramanızda belge yerine geçecektir.
Ne yazık ki dış etkenler sebebiyle lastik ve jant üreticileri bir garanti geri iade ödemesi gerçekleştirememektedir. Bununla birlikte kimyasal maddelerin etkileşimi sonucunda jantların boyalarında birtakım değişiklikler sebebiyle ithalatçı olan firmalarda geri ödeme alamamaktadırlar.
Otomobilinizin jantlarında bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız; öncelikle almış olduğunuz jant veya lastik yetkili servisiyle iletişime geçmelisiniz. Burada bulunan uzman kişiler, uzun yıllar boyunca jant ve lastik pazarlama, montajını yapma işiyle uğraştıkları için size doğru yolu göstereceklerdir.
Jant çapını değiştirmek istediğinizde bu çaplara uygun olan lastikleri de almanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu işlem sırasında ölçü geçişleri değil, mevcut çapın değişmeksizin lastik geçişlerinin yapılması gerekmektedir. Şayet bu konuda yanlış geçişler yapılırsa; otomobilin lastiğe sürtmesi, lastiklerde çekiş kaybı ve yakıt tüketiminde artış gibi arzu edilmeyen durumlarla karşılaşılması muhtemeldir.
Bu tarz kullanım şartlarının yararları olduğu gibi; bozuk olan altyapı durumları sebebiyle aracın özellikle ön takımlarına zamanla hasar verebilmektedir. Dar yanaklı ve yüksek çaplı jantların kullanımı, iyi yol şartlarında kullanıldığı zaman; sürücüye daha sert viraj alabilme ve yüksek hızda stabilite gibi avantajlar sağlayabilmektedir.
Jantın temizliğini su ve deterjan kullanarak, sert olmayan bir fırça (veya sünger, v.b.) ile yapınız. Aşındırıcı yüzey temizleyiciler ve solvent katkılı kimyasallar jant boyasına/kaplamasına zarar verir. Jantları sert cisimlerin darbelerinden koruyunuz ve kaldırım kenarlarına çarpmaktan kaçınınız.
ETRTO (Uluslararası Lastik ve Jant Teknik Kurumu) Standardına göre hasar görmüş jantların onarılması ve kullanılması tavsiye edilmemektedir. Jant üzerinde kaynak, doğrultma, talaş kaldırma, boyama, bijon veya göbek deliğini büyütme ve eksen kaydırma işlemleri yapmayınız.
Jantların montajında mutlaka aplikasyon tablosuna uygun CMS bijon / somun ve CMS göbek bileziği kullanınız. Bijonların/somunların temiz olmasına ve jant bijon deliklerinde yabancı madde olmamasına dikkat ediniz (montaj esnasında gress, vb. kullanmayınız). Montaj sonrasında araç/jant ilişkisi kontrol edilmeden, araç hareket ettirilmemelidir.
Bijonları/somunları uygun tork değeri ile sıkınız. (9-11 kgm.) Bijonların/somunların sıkılığını yaklaşık ilk montajından 500 km. sonra tekrar kontrol ediniz.
ETRTO (Avrupa Lastik ve Jant Teknik Organizasyonu) binek araçlarda 210 km/s ve üzeri hızlarda kullanılan tubeless (şambrelsiz) V,W,Y ve ZR tipi lastikler için mutlaka metal supap kullanılmasını tavsiye etmektedir.
Telif Hakkı © 2018 Koçak Ticaret - Tüm Hakları Saklıdır.
KOÇAK TİCARET
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.