Lastik aracın ağırlığını taşımak suretiyle yolun darbesini azaltır ve ayrıca motorun gücünü, frenleme gücünü ve yön değişimini yola aktararak aracın hareketini sağlar. Lastikler, otomobillerin ağır yükünü taşıyabilmek için yapıyı ve bileşimi uyarlamak üzere hava basılmasını gerektirir. Bazen lastiğin içindeki iç lastik kullanılır; fakat iç lastik görevi gören lastiğin lastik içinde sabit olduğu tubeless lastiklerde hava lastiğin tekerleğe takılmasından sonra basılır ve bu nedenle sıkı bir bağlantı gerektirir. Dahası, aracın yük ve sürüş hâkimiyeti sadece optimal hava basıncının korunmasıyla temin sağlanabilir. Lastikler, araçlarda yüksek kalite ve performans yönünde son zamanlarda görülen eğilim nedeniyle performans ve tekerlerin uygulanmasıyla çeşitli ve karmaşık biçimlerde geliştirilmektedir.
Aracın gücü, hareket ve frenleme gücünü yola aktaran aktarma organları yoluyla lastiklere aktarılmaktadır. Aracın güç aktarım sistemi motor gücünü hareket eden lastiklere aktarır ve bunları yol ve lastikler arasındaki dişlerin yönünde hareket ettirir. Araca fren uygulandığında, lastikler ve yüzey arasındaki yönün tersine sürtünme kuvveti uygulanır ve buna frenleme gücü adı verilir.
Lastikleri otomobilin gövdesine bağlayan süspansiyon sistemi yoldan gelen titreşim ve şoku emerek otomobilin sürüş rahatlığını belirler. Yeterli hava basıncının bulunmaması durumunda daha büyük bir dönüş direnci meydana gelir ve bu da ısı ve olasılıkla hasar üretir. Çok fazla hava basıncı mevcutsa esnekliğin yanı sıra sürüş konforu da azalır. Ayrıca, lastiğin en-boy oranının düşük olması, sürüş konforuna kıyasla daha fazla sürüş hâkimiyetine işaret eder.
Aracın hareket etmesi veya durması için güç aktarımı aracın gövdesindeki çeşitli cihazlar yoluyla gerçekleştirilir, fakat nihayetinde lastikler genel sürüş performansını etkiler. Direksiyon sisteminin işleyişinde, sürücü direksiyonu çevirir ve işletim kuvveti direksiyon dişlisine aktarılır ve bu noktada araç yavaşlar ve yön değişerek direksiyon mili, direksiyon çekme kolu ve direksiyon mafsal kolu gibi bağlantılarla mile aktarılır. Mil, dingil pimi çevresinde bu hareketle döner ve böylece ön tekerlerin hareketi değişir. Her iki taraftaki rotiller, dönüş kuvveti oluşturmak için mafsal kolu vasıtasıyla rotlara bağlanır. Düz hareket eden bir aracın yan tarafından bir kuvvet verilirse, kuvvete yanıt olarak aracı düz tutmak için gerekli kuvvet lastikler ve yol arasında oluşur. Ayrıca, araç bir dönüş hareketi yapıyorsa araç üzerinde santrifüj kuvveti oluşur ve bu kuvvete yanıt olarak lastikler, lastikler ve yol arasındaki dönme merkezinin çevresinde merkezcil çekim kuvveti oluşturur. Dikey yönde gerçekleşen bu kuvvete ‘yan kuvvet’ adı verilmektedir. Ayrıca, lastiklerin yönüne dikey yönde meydana gelen kuvvete ‘dönüş kuvveti’ adı verilir.
Telif Hakkı © 2018 Koçak Ticaret - Tüm Hakları Saklıdır.
KOÇAK TİCARET
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.